6 principii prin care sa manipulezi banii mai inteligent

Prima dată am citit cartea Cel mai bogat om din Babilon într-o sesiune.

Am pus mâna pe ea cu câteva zile înainte de un examen important și am stat să o citesc integral, cap-coadă, pentru că m-a fascinat.

Mă așteptam să fie o carte cu specific tehnic, despre economie, cu explicatii, ca în cărțile clasice despre cum să faci bani. Dar nu este așa.

Încă de la primele două paragrafe observi că este mai mult o carte poveste.

Ideea principală  este că bogăţia Babilonului este rezultatul înţelepciunii poporului său, care a priceput că primul pas pe care trebuie să-l facă pentru a deveni un popor bogat este să înveţe tainele îmbogăţirii – prosperitatea orașului depinde de prosperitatea financiară a fiecărui individ în parte. Aceștia puneau în practică principii financiare extrem de solide pentru obținerea banilor, pentru punerea lor deoparte.

Inevitabil, Babilonul a devenit cel mai opulent oraș din lumea antică (probabil de aici ideea mitului turnului lui Babel), devenit celebru pentru bogațiile cetățenilor lui care știau să aprecieze valoarea banului.

Așadar, am învățat 6 principii care îți pot îmbunătăți drastic situația financiară.Să începem.

1. Începe să pui bani deoparte. E banal. Ca să faci bani trebuie să fii chibzuit, să ai un plan, deci trebuie să pui ceva deoparte. Pentru început, 10% din ceea ce caștigi ar fi suma cea mai indicată. Dacă poți mai mult, cu atât mai bine.

Ideea e că atunci când pui deoparte o sumă mai mare ești tentat să o folosești mai repede, cel puțin așa i s-a întamplat subsemnatului.

2. Controlează-ți cheltuielile. Fiecare dintre noi are lucruri pe care le consideră chelutieli vitale care ajung de multe ori să ne egaleze venitul. E doar o iluzie. Acestea nu trebuie confundate cu dorințele noastre. Nutrim cu toții niște dorințe care ar face rapid ca toți banii sa se ducă pe apa sâmbetei. Aici e nevoie de o mică doză de introspecție și autocontrol. Savoarea vieții are niște limite.

Mi s-a întamplat ca atunci când strânsesem o sumă mai mare de bani să o cheltuiesc pe haine, ceasuri, asta pentru că de multe ori cedezi fără sa vrei. Dar a fost o lecție învățată.

Nu te atingi de proporția de 10% pe care o pui deoparte decât atunci când investești.

3. Înmultește banii (folosește acei 10% puși deoparte). Arkad, în cartea Cel mai bogat om din Babilon, explică cum el împrumuta banii puși deoparte și cerea o anumită dobândă, astfel că aurul lui creștea exponențial. În prezent, asta se traduce prin multitudinea de firme și companii de pe piață. Unii reușesc, alții nu. Eu zic că totul constă în pregătirea adecvată.

Cheia succesului e pregătirea adecvată. Atunci când te pregătești mai bine decât oricine nu ai cum să dai greș.

4. Fii atent la banii investiți. Ideea de bază e ca trebuie să știi să ai grijă de sumele mici de bani ca să poți mai apoi să manipulezi corect sumele mari pe care le vei câștiga. Câștigul banilor nu e un secret, ci doar are niște principii care trebuie respectate.  Cu alte cuvinte, trebuie să studiezi bine terenul înainte de a investi. Cel mai bine e să ceri sfatul cuiva care a reușit, pentru că experiența unor persoane trecute prin ceea ce vrei să faci tu te va ajuta enorm. Din nou, în carte, Arkad, cel mai bogat om din Babilon, are o mică povestioară legată de această etapă. Dar nu o dezvălui, poate așa vei citi cartea.

5. Țintește cât mai sus. Odată ce ai descoperit o portiță care îți aduce bani trebuie să te oprești puțin și să calculezi locul în care te aflii. Dai zoom-out, cum s-ar zice. Privești în ansamblu și cauți o metodă prin care tehnica ta să capete proporții colosale.

Ai un magazin? Caută să faci un lanț de magazine. Ai o croitorie? Caută să deschizi o fabrică. Repari calculatoare? Caută să îți deschizi o firmă.

Caută să îți depășești condiția. Nu te limita niciodată la ce ai acum pentru că în viață nu primești niciodată cât meriți. Primești atât cât ceri.

6. Perfecționează-te. Cred că acest îndemn e direct în strânsă legătură cu punctul 5. Consider că orice om ar trebui mereu să caute să fie mai bun, mai productiv, mai disciplinat, mai puternic emoțional. Dar aici e vorba de altceva. Atunci când ai vise, degeaba le ai dacă nu muncești constant pentru ele. Ideea de aici e că atunci când te apuci de făcut bani trebuie să înveți despre ei, despre principiile lor, trebuie să faci partea de know-how și să încerci. Prima dată o să ratezi. Îți spun eu.

Dar cu cât ai mai multă experiență și mai multe cunoștințe cu atât vei obține mai mult. Cel care încearcă sa se perfecţioneze în arta în care lucrează va fi răsplătit aşa cum se cuvine. (George Samuel Clason)

Trebuie să îți cultivi talentul nativ și să devii cât mai bun în cariera pe care ți-ai ales-o.Trebuie să faci față schimbării și să fii conștient de responsabilitatea pe care o ai când vei avea succes.

Iar pe final abordez o altă atitudine, care e atât de necesară în orice domeniu.

Spune-mi. Ce vise ai? Ești diferit cu ceva de cel de pe scaunul de lângă din metrou?

De cei din mașinile de lângă la semafor?

De cei care trec pe lângă tine pe stradă?

De colegii tăi?

Vrei să fii judecător?

Sau medic?

Vrei să fii director de companie?

Bun.

Ce ai făcut astăzi pentru visul tău?

 

1 Comment

  1. Niciodata nu am reusit sa strang bani. Voi incerca sa folosesc ideea ta, chiar sa o modific un pic, adica sa pun deoparte la fiecare salariu 10% pr. invrstitii, si inca 7% pr. urgente.
    poate asa voi reusi

Submit a comment