Alerg 64km pentru bolnavii de cancer. Susține și tu cauza.

M-am apucat de o nebunie curată.

Nu credeam vreodată că o să pot alerga 10km fără oprire. Prin toamna lui 2012 chestia asta mi se părea imposibilă. Am renunțat la obiectivul meu de atunci undeva în noiembrie anul acela, după o alergare de 4km pe care am făcut-o în bucle de 250m. Am urât enorm frigul, monotonia traseului, extenuarea fizică și noaptea. Alergam noaptea.

În ianuarie 2013, în plină sesiune la medicină, într-o perioadă a vieții mele în care învăț ca ultimul om, am ieșit să mă recreez la o altă alergare. Țin minte că mi-am dat duhul după 2km. Dar au urmat și altele, friguroase, revigorante, eficiente. Era ceva în mine care mă scotea afară din bloc. Îmi aduc aminte că am ajuns la un moment dat acasă, am deschis laptop-ul și am dat o căutare prostească pe Google pentru: “semimaraton bucuresti”. Era sfârșitul lui ianuarie. Evenimentul era în mai.

Am început, timid, un program de antrenament personalizat creat pe my.asics.co.uk, promițându-mi că o să mă țin de el. Nu eram mulțumit de mine și voiam să îmi demonstrez că pot să duc un lucru la bun sfârșit.

La prima alergare de 3,2km am vrut să renunț. Am pus niște melodii să îmi schimb starea de spirit, mai ales că la mine funcționează genial treaba asta, și am ieșit să îmi fac alergarea. Momentul ăla, decizia aia luată în 5 minute de a merge mai departe, mi-au arătat o altă față a acestui sport. După 2 săptămâni mi-a intrat în reflex. Știam ora la care alergam, ce trebuia să mănânc înainte și cât trebuie să dorm în plus noaptea.

*Prima lecție învățată: atunci când implementezi o schimbare trebuie mai întâi să treci peste inerție. Forța care te menține în mediocritate și care te ține departe de durere. Te ține confortabil, o legumă, un alt corp care nu are niciun rost în viață. Dacă ai sărit în afara inerției, durează mult până revine. Atunci ai o șansă incredibilă.

Eu am profitat de șansa asta și am alergat 350km în 3 luni. Am terminat semi-maratonul București 2013 în 1h și 45 minute, exact cum îmi propusesem. Cu costul unei deshidratări severe și cel mai mare șoc prin care trecuse corpul meu până la momentul respectiv: 33 grade Celsius la umbră, traseu fără umbră și viteză destul de mare pentru mine. Când am trecut linia de finish mergeam ca un om beat și căutam cu disperare o bordură pe care să mă așez.

M-am “jurat” de multe ori că nu mai alerg, în special după alergări lungi. Cu toate astea, am alergat în vara lui 2013 circa 600km ca antrenament pentru Bucharest International Marathon. Pe care l-am terminat pe 6 octombrie anul trecut.

*A doua lecție învățată: perseverența. Rezultatele vin după luni de zile de muncă și concentrare pe un anumit obiectiv. Roma nu a fost construită într-o zi.

Ok. Lăsând istoria deoparte, m-a prins bine microbul alergatului și nu m-am mai lăsat de sportul ăsta.

Mi-am pus în minte, ca următor obiectiv, alergarea ultra-maratonului de 64km din cadrul Transmaraton, un eveniment de crowd fund-raising pe cel mai frumos drum din lume, conform celor de la TopGear. M-am uitat din nou la clipul acela și trebuie să recunosc că mi s-a zbârlit puțin pielea.

transfagarasan
Sursa: pensiuneadracula.ro

Mi se pare imposibil ce voi face, dar tocmai aici e plăcerea. E atât de greu încât o să doară mai mult decât îmi pot imagina, oricât aș încerca. Nu ai cum să știi cum este un lucru până nu treci prin el. Recunosc, am avut un moment în care am vrut să renunț, gândindu-mă că nu o să am timp să îmi fac antrenamentele în vara asta, dar am zis da. Asta e tot ce contează. Acțiunea, decizia, experiența.

Mergând mai departe, treaba mea în această “competiție” este să conving cât mai mulți oameni să mă ajute să depăsesc suma de 1000 lei (puțin peste 15 lei pentru fiecare kilometru).

Banii vor fi folosiți de Hospice Casa Sperantei pentru a acorda îngrijire paliativă și sprijin GRATUIT la domiciliu pentru bolnavi incurabili, fiind primul astfel de proiect lansat în Romania.

PALIATÍV, -Ă, paliativi, -e, adj.s. n. 1. (Medicament sau tratament) care ameliorează sau înlătură simptomele unei boli pentru un timp scurt, fără a-i suprima cauza. 2. Fig. (Soluție, măsură) care rezolvă temporar sau aparent o situație dificilă. [Pr.: -li-a-] – Din fr. palliatif. 

Am ales să susțin Hospice pentru că fac parte din sistemul medical românesc și știu ecuația. La un moment dat, vedeam aproape zilnic bolnavi care se luptau cu un sistem mult prea puțin susținut de stat, bolnavi care nu primeau îngrijirea de care aveau nevoie, pacienți fără banii necesari unui tratament optim, oameni care ar fi dat orice să aibă un motiv să zâmbească.

Am zis că pot fi 0,0001% din schimbare. Dacă fiecare din noi ar fi mai responsabil și dacă fiecare din noi ar înceta să mai dea sfaturi și să arate cu degetul, lumea ar fi mai bună.

Te provoc să acționezi. Donează pentru bolnavii de cancer. Eu mă voi asigura că termin cei 64km.

Link-ul unde poți face acest lucru este mai jos:

http://transmaraton.org/ro/competitors/view?hash=1c8305943cfae433ddd289a47f399a682b5ecce9

4 Comments

Submit a comment