Călător sau Turist?

Mă aflu în Tunisia, în nordul oarecum europenizat al Africii, într-un tren murdar, plin de localnici arabi, care ne zgâlțâie pe toți la fiecare câteva secunde. Merg la clasa a II-a, nu pentru că ar fi scump să ocup un loc în vagonul din spatele meu, lângă europeanul cu părul alb și ochelari care citește ziarul acum, sau lângă un arab care are un portofel ceva mai gros, ci doar pentru că îmi place să ‘gust’ savoarea locală. Ador să fiu ’bruscat’ de discrepanța puternică dintre două culturi opuse. Să observ. Să trăiesc.

Cu alte cuvinte, iubesc să mă integrez printre localnici ca să văd dincolo de cortină. Să înțeleg un popor așa cum e el de fapt.

Călătoriile sunt un trend nou cam peste tot în lume. Tehnologia, Internetul și modul confortabil de viață în care trăim ne lasă mult mai multe resurse disponibile pentru călătorii, astfel că mase imense de oameni se înghesuie la orice ore din zi în avioane Airbus și Boeing pentru a vedea o fărâmă din alte țări. Sunt oameni care renunță la job-uri ca să călătorească în jurul lumii. Sunt oameni care au început să lucreze online, din orice punct al Terrei, în timp ce vizitează locuri noi. Pentru că tehnologia facilitează sublim totul.

Americanii îi spun wanderlust. Sau dorința inefabilă de a cutreiera lumea, în traducere.

[moment în care era cât pe ce să îmi sară laptopul de pe genunchi]

Eu cred că adevăratul sens al călătoriei a fost pierdut. A fi călător nu înseamnă concerte în străinătate, hoteluri de 5 stele, cămăși sau costume de baie scumpe. Dacă vorbim despre cocktail-uri și umbreluțe de plajă, probabil discutăm de o vacanță, nu de o aventură autentică.

Am simțit pe pielea mea ce înseamnă cu adevărat o călătorie pe la începutul lui iunie, când am plecat să văd Israelul și Palestina. Am simțit asta când am stat o săptămână cutreierând prin țările alea două care se urăsc de moarte și stând în casa a diverși localnici. A fost prima dată în viața mea când am folosit CouchSurfing.com. Google it pentru mai multe informații.

Mi-am zis atunci că nu voi sta la un hotel. Am trimis vreo 60 de request-uri și am primit 3 răspunsuri. Aveam să stau în Ierusalim, Nazaret și Tel-Aviv la niște necunoscuți care mi-au devenit prieteni, iar pentru ultima noapte nu aveam cazare. Dar am plecat așa oricum, cu doar cu un rucsac de 30 de litri în spate, în care aveam tot ce îmi trebuia pentru o săptămână.

Experiența aceea a fost punctul în care am început să văd călătoriile diferit.

O călătorie autentică înseamnă să te integrezi într-o cultură care merge într-o direcție (uneori mult) diferită de a ta, înseamnă să vorbești cu localnici, să mergi cu autobuzul, să explorezi. Nu înseamnă transfer de la aeroport către hotel și a sta închis într-un resort sau într-o stațiune unde să te relaxezi.

DSC_0642Călătoritul înseamnă să devii localnic pentru o perioadă și să vrei să te întorci ca o persoană schimbată și mai educată. Călătoritul este de a-ți face prieteni acolo unde călătorești, este despre a lua masa într-un local de duzină cu localnicii, despre a auzi poveștile celor de acolo.

Sau despre a fi protagonist în propriul tău film. Tipa din fața mea care ascultă o melodie în hands-free și fredonează în arabă o melodie romantică colorează fascinant atmosfera pur africană de unde mă aflu acum. Pentru mine e un moment magic. Nu aș putea să văd toate astea într-un hotel, sau într-un loc mai safe, ca să îi spun așa.

Nu este nimic rău în a-ți lua o vacanță din când în când. Uneori e mult mai eficient să îți liber după un efort supraomenesc în domeniul în care activezi decât să continui să te minți că poți. Corpul uman are nevoie de o pauză, iar reîncărcarea bateriilor se face printr-o vacanță. Cu toate acestea, piscina, oceanul, marea, hotelul luxos și staff-ul de acolo nu reprezintă o experiență culturală.

Nici pe departe.

Călătoritul este despre a vedea lucruri noi într-o altă perspectivă. Despre a face un pas înapoi și de a te bucura cu adevărat de locul în care te afli. Există milioane de motive pentru care o călătorie – o adevărată călătorie, nu o vacanță – poate fi aur pentru bagajul tău de experiență prin viață, iar senzația aceea puternică a integrării își poate pune amprenta pe evoluția ta ca om.

Rezumând, călătoritul este mai mult activ (trebuie să înveți să te descurci pe cont propriu), în timp ce vacanța este mult mai pasivă.

Pleci într-o vacanță pentru a-ți reîncărca bateriile și pentru a-ți odihni corpul și creierul, dar pleci într-o călătorie pentru a descoperi un nou tu. Cred că aș putea asocia foarte bine termenii de mindfulness și awareness cu călătoritul, dar despre asta cu altă ocazie.

Începe să aduni vize în pașaport – ele pot fi cheia către o versiune mai bună a ta.

Submit a comment