Ce înseamnă să fii bărbat

Îmi place mereu să mă întorc la origini pentru că acolo se găsesc cele mai multe răspunsuri aplicabile în prezent. Până la urmă, prin natura noastră, suntem animale. Ceva mai evoluate.

În următorul articol vreau să deslușesc câteva idei despre ce înseamnă să fii bărbat și de ce asta implică să îți menții corpul într-o stare formidabilă, dar și principii generale ce se aplică posesorilor de barbă și nu numai.

Acum 20000 de ani, un bărbat vâna, aducea hrana și își proteja teritoriul. Putea arunca o suliță spre țintă sau prindea iepurele cu mâna goală.

Îi rupea capul fără nici cea mai mică ezitare. Avea condiție fizică, musculatură dezvoltată, nu cunoștea sentimentul de frică și daca era ambițios poate era liderul haitei. Partea cu frica e discutabilă, dar în comparație cu secolul 21, e incomparabilă variabila. Femeile se îngrijeau de copii, de hrană, de adăpost. Prin urmare, femeia și bărbatul aveau sarcini împărțite strict, iar masculul domina mai ales prin forță fizică.

În momentul de față, creierul nu mai funcționează doar primitiv. A încercat să se adapteze. A apărut inteligența emoțională și capacitatea bărbatului de a învăța să se controleze în diverse situații sau stări de tensiune. Cel puțin așa ar trebui, dar nu prea se întâmplă. Cu alte cuvinte aici vorbesc de recompensa imediată pe care o alege mare parte din indivizi. Preferă binele de moment în favoarea unor mari satisfacții de cursă lungă.

Un plan măreț se sparge mereu în pași foarte mici pentru a fi atins.

Să dau un exemplu. Îți pui în plan să alergi 7km pe săptămână, dar în momentul în care îți dai seama că trebuie să te încalți și să ieși pe usă dai înapoi. E mai bine la laptop, la căldură. Sau când ții dietă prietenul sau prietena îți sugerează un KFC picant chiar atunci pe moment. Ce faci?

Mare parte din definiția bărbatului ar trebui să însemne durere.

Mă uit în jurul meu și oriunde văd tone de testosteron putred și efeminat. Văd o specie pe cale de dispariție cu supraviețuirea doar a celor mai agili.

Văd bărbați atrofiați sau cu kile de grăsime pe ei din lipsa autocontrolului, bărbați care se epilează, bărbați care sunt cățelușii femeilor, bărbați care nu au o părere, o direcție, văd bărbați fără coloană vertebrală și care nu sunt în stare să dea cu pumnul în masă. Văd FRICĂ. Văd bărbați pe care spartanii i-ar fi aruncat de pe creastă fără nicio remușcare.

Trăim vremuri noi. Creierul poate functiona peste funcția lui primitivă, asta e clar. Totuși cea mai mare parte din oameni au creierul primitiv activat la superlativ, cu zona de confort dezvoltată precoce (a se vedea zecile de mii de copii obezi) care nu au libertate de mișcare, nu au curaj, nu au opțiuni, nu au voință pentru că preferă să se afle în siguranță. Între ghilimele. Siguranța este însă cel mai mare MIRAJ al vieții. Niciodată nu o vei avea, așa cum nici banii nu durează la infinit.

Există însă și oameni liberi, cărora nu le pasă de părerea celoralți, care au dat shut-down creierului primitiv și au uitat că există o zonă de confort, care sparg programarea socială, care se comportă sfidător, ca și cum nu ar avea nicio limită pentru a obține ce își doresc. Aceștia sunt rari.

De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă? De ce apare senzația de delăsare înainte de o activitate fizică sau când suntem nevoiți să facem ceva ce nu include statul în pat?

Organismul uman e programat cumva să consume doar minimul de resurse esențiale pentru supraviețuire. Orice caracteristică sau acțiune de care nu e neaparată nevoie dispare. E reprimată brutal de către creier.

 • În lipsa efortului, dar și a gravitației organismul nu mai depozitează calciu în oase. Rezultă – greutate mică, deci consum mic de energie.
 • Dacă nu te antrenezi constant se reduce masa musculară. Fără masă musculară se consumă mai puțină energie (din nou, nu e esențială pentru supraviețuire).
 • Depozitele de grăsime înseamnă izolație bună, automat se pierde mai puțină căldură, se consumă mai puțină energie. Prinzi ideea?

Trebuie să lupți constant pentru orice.

Legenda cetății antice Sparta din Grecia e celebră. Se spune că acolo trăiau bărbați cu o putere fizică incredibilă, soldați perfecți, disciplinați la sânge, fără frică și cu niște valori morale aproape inegalabile în prezent într-o societate. Se spune că legislatorul Licurg avea atâta încredere în valoarea militară a soldaților săi, încât a refuzat să construiască ziduri de apărare în jurul Spartei. Pentru el zidurile erau soldații înarmați.

Spartan înseamnă cel care îndură lipsuri de bună voie. Spartan este cel ce se caracterizează prin disciplină și restricții severe. Cea mai importantă lecție pe care o poți învăța de la un spartan e faptul că un bărbat nu se vaită de condiția lui, de efortul la care este supus, de banii pe care îi are. El merge înainte și își depășește condiția.Disciplina și reputația sunt pe primul loc.

Nu spun că o schimbare majoră produsă într-un timp foarte scurt ar fi bună, dimpotrivă, nu este. Dar o îmbunătățire progresivă a stilului de viață, a obiceiurilor ar schimba viața multora. Fumatul, nopțile pierdute te seacă încet, încet. Nu e bine să faci exces de nimic, din cauza asta ai grijă de corpul tău pentru că vei rămâne cu el până la sfârșit. Cum scria un prieten acum ceva timp pe Facebook: suntem ceea ce facem în mod repetat. Excelența este, deci, nu o acțiune, ci un obicei.

Un bărbat are un scop în viață

Un bărbat are un motiv pentru care trăiește, un țel, o flacără care arde în el și îl face să meargă mai departe. Are un plan bine stabilit pentru viitor și nu permite nimănui să ia decizii pentru care el e responsabil.

Ca să înțelegi mai bine ideea, imaginează-ți că viața ta, planurile tale sunt o linie dreaptă. Care va avea tendința să se curbeze din cauza presiunii sociale prin prisma societații sau chiar a prietenilor, familiei, care îți spun ei ce e mai bine pentru tine. Linia aia trebuie să rămână DREAPTĂ.

Un bărbat își calmează frica

Tuturor ne e frică, ea trebuie doar acceptată și folosită în avantajul nostru. Mike Tyson spunea într-un interviu că înaintea fiecărui meci important el era mort de frică. Visa noaptea cum își lua bătaie de la adversar. Îl teroriza faptul că putea fi făcut praf. Așa că frica îi alimenta forța și motivația de a fi mai bun decât adversarul. Cu fiecare pas pe care îl facea din vestiar spre ring, încrederea lui creștea. Senzația de frică, de adrenalină și te nesiguranță ar trebui să îți dea fiori, pentru că asta e esența vieții. FRICA E COMBUSTIBILUL CELOR PUTERNICI.

Un bărbat se respectă

Poate cel mai important aspect din viața unui posesor de glande genitale masculine este RESPECTUL DE SINE și respectul oferit de cei din jur. Cam toți căutam uneori validarea celorlalți. Pentru un bărbat, respectul și rangul social sunt esențiale în evoluția sa. Împerecherea și bunăstarea materială sunt direct proporționale cu validarea socială.

Nu poți fi respectat dacă nu te respecți în primul rând pe tine așa cum nu poți respecta pe alții dacă nu ai respect de sine. E o LEGĂTURĂ bivalentă, așa cum nu poți iubi pe cineva dacă nu te iubești în primul rând pe tine.

Un bărbat e sincer

E sincer în primul rând cu el și cu cei din jurul său. Nu e nimic mai dezonorant decât să minți și să fii prins cu asta. Unui bărbat nu îi e teamă să recunoască lucruri și nu se ferește de părțile sale mai slabe. Nu se laudă cu abilitați pe care nu le are. Își ține cuvântul ABSOLUT întodeauna. Se iubește ORICUM și îi pasă mai puțin de ce vor crede ceilați despre partea sa întunecată.

Un bărbat are o identitate și un caracter unic

Caracterul unui bărbat este cea mai ascuțită armă din dotare și în același timp haina care îl îmbracă. Am ajuns să observ caracterul unui individ sau individe după expresia feței, după cât de încruntați sunt mușchii faciali, după mimică, după gesturi, după cât de tare strânge pumnul. Îmi pot da seama dacă respectivii au o problemă cu ei înșiși care se răsfrânge într-un final în raporturile pe care le au cu cei din jur.

Oamenii frustrați sunt încruntați, răspund cu ostilitate sau nonșalanță falsă pentru a masca interiorul mucegăit. La polul opus, oamenii optimiști și zâmbitori care sunt dornici să ofere un sfat, un ajutor, au mare valoare în ochii mei.

Ca bărbat, un caracter vesel și încrezător poate face minuni și îți poate aduce foarte multe avantaje față de cei rigizi.

Un bărbat își controlează emoțiile

Inteligența emoțională face diferența între un bărbat alfa și unul beta. Face diferența între cei atractivi, plăcuți de toată lumea, care știu să dirijeze situațiile în favoarea lor și cei care se plâng de faptul că nu pot avea o relație, nu au succes, nu au bani și în general nu le iese nimic în viață. Ai creier, ai neocortex, deci ai și ceva inteligență. Poți alege să te comporți ca un copil sau ca un bărbat matur.

Poți alege să fii gelos și să pierzi și respectul prietenei sau soției, sau poți alege să te controlezi pentru că tu știi foarte bine că nu îi poți controla pe cei din jur. Deciziile sunt ale lor. În momentul în care ești gelos îți arunci toată valoarea pe tavă pentru că recunoști singur că nu ești mai bun decât celălalt. Stai ferm pe poziție și zâmbește. Știu, e teribil de greu, dar un bărbat adevărat e ca un magnet.

Un bărbat nu se teme SĂ FIE bărbat. Un bărbat nu își ascunde dorințele. Nu își ascunde sentimentele și emoțiile. Dacă îi place de colega de facultate sau de birou, îi spune. Dacă îl deranjează ceva, acționează în acea direcție. Dacă e atacat, răspunde. Dacă își dorește ceva, muncește ca un sclav până îl obține.

Un bărbat e responsabil de condiția lui

Toți trecem sau am trecut la un moment dat prin momente grele. Ultima și cea mai importantă lecție pe care o ai de învățat aici e să înțelegi și să accepți că tu și doar tu trebuie să pui osul la treabă ca să schimbi ceva. Nimeni în locul tău nu o va face. Nimeni nu va construi un imperiu pentru tine la fel cum nimeni nu ar avea motive să îți ofere ceea ce tu ai putea cerși.

Un bărbat trebuie să își găsească un scop în viață pentru că are un foc de arde în el.

Iar focul, dacă e aprins, se poate stinge oricând.

Dacă e mocnit, poate deveni un incediu devastator.

Tu, ca bărbat, alegi ce se va întâmpla.

 

10 Comments

 1. Și eu sunt posesoare de glande genitale masculine, iar dumneata ai scris un articol de un sexism crunt. Sunt femeie transgender și glandele genitale masculine nu îmi definesc identitatea de gen. Mi-ar place să văd o lume în care a fi bărbat să însemne să îi aperi pe cei mai slabi și să îți asumi răspunderea pentru acțiunile tale! Din păcate, astfel de bărbați nu prea îi întâlnim.

 2. Kayra, asta e total alta discutie. Eu am scris despre faptul ca un barbat este responsabil, deci implicit va face ceea ce ai scris tu.

  • Mihai, mie mi s-a zis de multe ori “fii barbat”. M-am confruntat deseori cu transfobia și neacceptarea celor din jur ți m-am luptat pentru identitatea mea de gen și m-am luptat să devin o femeie de succes, în ciuda faptului ca am sex masculin atribuit la naștere. Cred cu toată sinceritatea că nu are nici o importanță dacă ești bărbat sau femeie câtă vreme ai demnitate și te implici activ în societate.
   Și eu scriu un articol pe tema problemelor cu care se confruntă persoanele trans datorită mentalității patriarhale a majorității oamenilor și am găsit întâmplător acest blog. Să știi că mă bucur, din reply deduc că ai o minte deschisă, deși cu articolul nu prea sunt de acord, dar cu partea legată de fitness-ul da. Oricine trebuie să își îngrijească corpul.

 3. Kayra, absolut de acord cu tine. Daca esti femeie, nu ar trebui sa ti se spuna “fii barbat”. Sincer, nici nu am luat in considerare problema transgender acum 3 ani, cand am scris articolul, dar cum spuneam – asta e alta discutie. E un alt subiect.

  Deduc ca problema ta e legata de faptul ca am pus accent pe acest ‘masculinism’ si, dat fiind background-ul, poate ti-am lasat impresia ca e foarte mult sexism aici. Nicidecum.

  Consider ca toti oamenii ar trebuie sa aiba un rol activ in societate si nici nu se pune problema de discriminare. Eu doar am scris un articol pentru acei barbati care au frica… de ceva. Consider ca au nevoie de articolul acesta.

  • Iar eu cred că ești un adevărat bărbat ba mai mult ești OM și mă bucur mult că am găsit acest blog! O zi cât mai faină să ai și spor la scris, drag coleg blogger 🙂

Submit a comment