Ceea ce îți captează atenția îți definește viața

A real decision is measured by the fact that you’ve taken a new action. If there’s no action, you haven’t truly decided – Tony Robbins

Tind să pierd de foarte multe ori timpul în fața laptop-ului citind diverse articole de fitness, medicină, dezvoltare personală, time management și așa mai departe. Astfel, fugar, în timp ce scrollam alene pe diverse pagini web și Facebook, mă gândeam la faptul că pierd timpul când am de lucru. Sunt distras extrem de repede de orice PARE interesant, asta pentru că nu toate articolele sunt bine scrise, iar ideile ori nu curg fluent, ori nu sunt destul de pertinente. Chiar dacă focalizarea atenției pe un lucru bun nu e ceva rău, trebuie totuși echilibrată.

Atunci mi-am dat seama, prin diverse comparații și judecând lumea din jurul meu, că fiecare om e atras de elemente care se află în cercul lui de interese.

Practic, toate minutele și energia pe care le canalizezi zi de zi pe un cerc de interese îți definesc viața.

De aici depresia și frustrarea pe care o are 90% din populație. Cei mai mulți fie nu știu ce vor, fie și-au ales greșit vocația, fie urmează trendul, turma care le impune anumite “lucruri”. Frica de a deveni un paria social este extrem de mare, nimeni nu vrea sa iasă în evidență sau să facă ceva “inconfortabil” pentru obiceiurile celor din jur.

Dacă vrei să slabești, toți prietenii tăi te vor invita la McDonalds, KFC, Burger King, shaorma, dar niciunul nu va zice: “Foarte tare, vreau să încerc și eu. Cât ai slăbit? Ce dietă urmezi? Faci și sport?”. Oriunde de vei duce, dacă vrei să faci ceva pentru tine și să îți urmezi drumul primești piedici.

E natura umană.

Cel mai bine am simțit sentimentul de paria vara asta în timpul antrenamentelor pentru maraton când am primit destule oferte de amânare și “lasă că alergi mâine”. Doar eram în vacanță și asta însemna că scopul meu trebuia anihilat. Chiar dacă am dat curs câtorva oferte, m-am dus și mahmur să alerg.

Asta e valabil pentru orice: chiar dacă nu iese totul cum vrei tu, mergi înainte.

Mergând mai departe, un studiu realizat de DisneyWorld arată ce anume atrage atenția unor bebeluși și a unor copii de 3-5 ani în general. Am putea spune animăluțe, jucării colorate, clovul de la McDonalds și dulciurile care miros bine și sunt colorate. În realitate, după ore întregi de observare atentă, și-au dat seama că nu magia Disney și culoarea le atrage atât de mult atenția. În schimb, telefonul părinților era vinovatul, cel pe care aceștia îl foloseau intens. Copiii au înțeles clar ce le atrage atenția părinților lor și voiau și ei același lucru. Telefonul devenea brusc centrul acțiunii și al atenției, atenția disipându-se de la copil.

Acordarea atenției, fără să o divizezi, este primul și cel mai de bază ingredient în orice relație. Este imposibil să comunici cu cineva care nu poate sau nu se va concentra pe tine.

Acordarea unei atenții nedivizate este primul și cel mai de bază ingredient în orice relație și interacțiune. Este imposibil să comunici, cu atât mai puțin să creezi o relație cu cineva care nu poate sau nu se va concentra pe tine. În același timp, de multe ori nu realizăm că lucrurile pe care ne concentrăm ajung să ne domine și să ne controleze gândurile, acțiunile și, într-un final, viețile.

Raportând studiul de mai sus la o scală globală, e evident că cei mai mulți suntem atrași de aceleași lucruri ca alte mici grupulețe de populație. Pentru că așa e natura umană și asta e lupta continuă cu viața. Trebuie să iei tu, să creezi tu și să te afli într-o continuă mișcare. Altfel nu obții nimic.

Spun toate astea pentru că esența problemelor pentru mulți se află la rădăcină. Foarte adânc înfiptă în pământ. Facebook-ul, serialele, filmele, ieșirile în oraș, toate sunt pierdere și adevărate “consumatoare” de timp și ar trebui ar trebui să reflectăm serios aici. Modul în care îți planuiești viața pornește de la alegerile pe care le faci zilnic.

Schimbarea se produce întotdeauna ușor. În rău sau în bine.

Poate nu îți dai seama de asta acum sau poate nu îți vei da seama niciodată. Ia un pix și o hârtie și și notează ceea ce îți atrage atenția. Nu ceea ce îți place, ceea ce îți atrage atenția. Apoi întreabă-te care e cercul tău de interese și află dacă te distrage de la ceea ce îți dorești și dă un reset dacă e cazul. De cele mai multe ori vei fi surprins de rezultate.

Ceea ce îți captează atenția te va face să pierzi timpul sau să acționezi într-o privință. Orice scop pe care l-ai avea, pentru că sunt sigur ca ai unul, se compune din mii de bucățele ce vor forma puzzle-ul imens. Ceea ce am învățat eu în 10 luni de alergat și 1000km e că poți face lucruri mărețe cu pași mici dacă păstrezi direcția. Însă direcția poate fi influențată major de lucrurile care îți atrag atenția zi de zi, minut de minut.

 

Submit a comment