Dă-i unui om putere

Mă găsesc într-un moment, mai bine zis o fereastră, în care am ceva de lucru dar prefer să rup câteva momente ca să scriu aici. Am surprins azi dimineață un status pe facebook, un status al unui blogger al cărui nume nu îl dau, dar care m-a frapat intens.

Ideea la care vreau să ajung e că pe măsură ce capătă putere, statut social și resurse materiale oamenii se pot schimba major.

De cele mai multe ori în rău. Intervine uneori o aroganță și o senzație că totul li se cuvinte. Viața e o linie dreaptă în care te poți pierde în nenumărate feluri, de la decizii proaste până la vicii sau anturaje greșite. Dar nu despre asta vorbesc aici.

Există o vorbă spusă acum un secol de Abraham Lincoln:

Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power.

În traducere liberă înseamnă că un om se poate pierde în abisul puterii, într-o hipnoză în care își poate îndeplini orice dorință legitimă. Atunci își arată adevărata față și îi este testat calibrul.

Un om cu principii puternice va rămâne același indiferent de statut și factorul material. Dacă te înclini după cum bate vântul, până la urmă te rupi. Clachezi. Cedezi. (Sunt celebre poveștile unor renumiți actori sau muzicieni care s-au sinucis prin diverse metode. Dar ei sunt doar cazurile mediatizate)

Mai departe.

Toată puterea asta pe care o menționez aici stă, mai ales în zilele noastre, în statut social și bani. Lumea e împărțită în lideri și oi, oameni tari și oameni slabi, chiar dacă amalgamul conține pseudoelemente în fiecare din cele două categorii.

Bun, un om slab are nevoie de statut social și bani care să îi dea impresia că e puternic. Un om cu maximă încredere în sine, atunci când obține putere, știe că astea sunt doar efecte secundare ale drumului său prin viață, ale muncii și personalității sale.

Tu care dintre ei ești?

Fii atent data viitoare când te vei găsi pe o poziție superioară. Tratează oamenii ca și când nu ar avea nimic să îți ofere în schimb și fă întotdeauna ceva ce îi poate ajuta pe alții.

Puterea e un viciu. Să te opreşti dintr-un viciu nu e cel mai greu lucru.

Cel mai greu e să accepţi că îţi poţi controla viaţa.

 

Submit a comment