De ce durerea e motorul evoluției?

In order to rise from its own ashes, a Phoenix first must burn ― Octavia E. Butler

Când te apuci de tras de fiare ți se spune din start că la început vei face febră musculară. Știi și tu asta. Dar te apuci.

La început pui greutății mici și îți dai seama în câteva luni că dacă vrei masă musculară trebuie să suporți durerea. Durerea produsă de greutățile mari și de faptul că trebuie să îți spargi barierele mentale ca să evoluezi.

Natura a construit totul cât mai eficient posibil. De ce spun asta?

Când te apuci de sală, mușchii tăi nu vor crește decât dacă îi vei împinge până la limită. Dacă nu împingi până la LIMITĂ, evoluția a făcut în așa fel încât corpul tău nu va răspunde, pentru că efortul depus nu e CRITIC pentru supraviețuirea ta.

Astfel creierul tău știe să conserve energia pentru altceva care ar putea fi critic pentru tine.

Mușchii în plus nu sunt necesari pentru supraviețuirea ta, dar dacă ÎMPINGI la maxim, creierul tău își dă seama că ceva SERIOS se întamplă din cauza efortului teribil depus așa că trimite energie și nutrienți pentru a susține corpul în efort.

Îmi veți spune că poți păcăli corpul luând steroizi. Vă spun, chiar și atunci natura intervine, pentru că îți taie din producția de testosteron.

Bun, am vorbit despre mușchi pentru că mi s-a părut cel mai elocvent exemplu ca să explic principiul durerii. Dar treaba asta se aplică oriunde. Capacitățile mentale, emoționale pot fi antrenate pe același principiu. Cred că în absolut orice domeniu trebuie să cunoști eșecul de la început (durerea cauzată de eșec dar și cea în care depui efortul ca un sclav) ca să guști aroma succesului.

Un lucru foarte important. Nu contează limitele tale. Contează cât de tare te forțezi ca să spargi bariera aia. Și trebuie să vrei. Trebuie să dai tot ce poți și tot ce ai și trebuie să faci sacrificii. TREBUIE SĂ ARZI CA SĂ REUȘEȘTI.

Ai nevoie de durere ca să faci tot ce vrei tu. Când te apuci de ceva important ai nevoie de stres, nopți nedormite, momente în care vrei să îți bagi p**a și cafele fără număr ca să ajungi la capăt. Ai nevoie să cazi și să te ridici. Ai nevoie de determinare.

Cred că tot natura a intervenit și aici. Nu toți au nevoie de succes, nu toți au nevoie de bani și resurse, relații, calm emoțional, nu toți au nevoie de fericire, nu toți sunt făcuți să ajungă în vârful piramidei. Așa că natura asta pune bariere. Teste.

Și cel mai important e testul durerii. Cine reușește să îndure până la capăt va câștiga.

Trebuie să îți înveți creierul să se adapteze la stres, să facă față presiunii ca să devii un om de acțiune ce își poate picta viitorul cum decide el. Pentru că odată ce faci ce îți place durerea nu o mai simți la fel. Devine ca o adiere de vânt rece care te poartă pe culmile înălțimilor.

Deci, orice ai începe, fă-o să fie legată de supraviețuire, dă tot ce ai mai bun ca și când ai muri mâine.

Pentru că natura umană evoluează prin provocări. Nu există altă cale.

 

1 Comment

Submit a comment