Diferențe între bărbați și femei

Mulți nu pot accepta ideea că sunt doar o specie de animale. ADN-ul nostru e identic în proporție de 98% cu al cimpanzeului. Singura diferență notabilă este capacitatea noastră superioară de a raționa, gândi, planifica.

E brutal să vorbești despre diferențele dintre bărbați și femei ca și când ar fi niște simple obiecte. E și mai meschin să crezi că deși facem parte din aceeași specie, trăim în aceeași lume. Sunt lumi diferite care se întretaie.

Cel mai grav e că unii spun că suntem toți la fel. Încerc să deslușesc în articolul care urmează câteva diferențe majore între cele două sexe.

O să mă raportez în primul rând la caracteristicile noastre primitive pentru că de aici derivă totul.

Barbații și femeile nu sunt mai buni sau mai răi, doar diferiți. Toate discrepanțele pornesc din creierul fiecăruia și din cauza hormonilor. Modul în care ne comportăm e dat în mare parte de conexiunile din creier care se formează în timpul sarcinii. Conexiuni care se dezvoltă în funcție de sexul fătului. Toată lumea știe că avem două emisfere cerebrale. Bun, numărul de fibre care fac legătura între cele două emisfere este mai mare la femei (corpul calos este cu 20% mai mare decât la bărbați), motiv pentru care ele au o dexteritate mai bună a mâinilor și motiv pentru care un procent imens dintre acestea sunt ambidextre (și stângace și dreptace). Acest lucru s-a dezvoltat în timp pentru că ele aveau nevoie de ambele mâini pentru a face treaba în gospodărie. La polul opus, bărbații au număr mai mare de fibre în aceeasi emisferă, ei pot lua decizii mai rapide și folosesc predominant o singură mână – cea dominantă. Acest lucru s-a dezvoltat pentru că el folosea o singură mână pentru vânătoare, prin care țintea prada și ducea la bun sfârșit atacul.

Femeile pot vedea mai bine decât bărbații pentru că la un moment dat ele au fost nevoite să își apere cuibul. În schimb, creierul bărbatului, fiind adaptat pentru vânătoare, are un câmp vizual mai îngust (vedere de tip tunel). Diametral opus, bărbatul cu o hartă în față sau lăsat legat la ochi și lăsat undeva între blocuri se va descurca mai bine decât o femeie în aceeași situație, pentru că de-a lungul evoluției femeia nu a avut nevoie de capacități de orientare în natură și de întoarcere la cuib. Probabil ăsta e motivul pentru care femeia îți vede un fir de păr blond pe haină de la 100m, dar nu e în stare să parcheze corect mașina în parcare. Creierul ei nu e adaptat pentru orientare.

Același motiv pentru care femeile văd mai bine decât bărbații e responsabil și pentru faptul că acestea sunt mai bune la citit limbajul trupului. Creierul lor analizează informația, iar capacitatea creierului său de a le transfera instant de la o emisferă la alta o face expertă în descifrarea semnelor verbale și non verbale.

To be continued.

 

Submit a comment