Mens sana in corpore sano

Mâine am examen. Unul foarte greu. Cred că am învățat în ultimele două săptămâni cât învață alții în patru ani. Fără să glumesc, mă culc învățând și mă trezesc învățând. Asta e medicina, poate puțin mai ușoară dacă înveți în timpul anului și ești cuminte. Desigur, e absolut din ce în ce mai greu în fiecare an.

Însă voi scrie un articol despre asta undeva după sesiune când voi putea să mă răcoresc, pentru toți cei care sunt interesați de subiectul “medicină”.

Care e legătura cu titlul? Mulți ne dorim un corp sănătos și o minte sănătoasă, dar avem nevoie să facem sport și să căutam provocări în absolut orice. Asta e cea mai bună profilaxie pe care o poți aplica, proactivitatea. Dar dacă toți ar fi perfecți, nu ar mai exista medici  Una dintre obsesiile mele de 5-6 ani încoace constă în mișcare, de la flotări, înot și abdomene, până la alergat, pe care l-am descoperit mai recent. Dacă nu mă mișc, nu mă simt bine. Așa am fost de mic.

Drept urmare, în ultimele săptămâni, roata s-a întors și am stat vreo 11 zile pe bară. M-am accidentat într-un fel la o alergare de 12 km pe care am ținut să o termin în 54 minute. M-am trezit cu dureri nasoale în zona inghinală din stânga și imediat m-am gândit la hernia inghinală. Toate simptomele duceau la asta. Prietena mea m-a dus la un chirurg. Mi-a spus că nu am nimic. Am reînceput imediat să alerg și durerile s-au acutizat. Am citit tot ce am prins despre hernie, despre forma care apare la sportivi, despre operație, recuperare, tot, absolut tot ce am prins. Mi-am zis că poate e un început de hernie inghinală. Am făcut ecograf. Nimic, nu era a doua variantă – colică renală și toate organele mele parenchimatoase erau în regulă. Am făcut pauză vreo 11 zile. Poate unii vor râde, dar vă spun, pentru mine a fost un chin. Nu puteam să fac abdomene, nu puteam să fac flotări fără să simt durere și deja mă gândeam că poate așa voi rămâne mereu. Acum sunt bine, dar sunt mult mai atent la cum îmi dozez efortul.

La momentul respectiv mi-am dat seama cât de mult vreau să alerg maratonul din octombrie, pasul firesc după semi-maraton. Mi-am dat seama cât de ușor e să pierzi un lucru. M-am pus în locul unui paralizat care nu se poate bucura de nimic în viață. Încă nu știu ce am avut, poate o întindere musculară, poate, poate. Toate simptomele erau de hernie inghinală. Voi alerga mai ușor. Poate mai tare. Cert e că vreau să continui și să alerg un maraton. 42 km e următoarea barieră psihologică pe care trebuie să o sparg.

Vă las mai jos câteva citate și cuvinte din colecția mea de pe Twitter. Îmi place să le recitesc din când în când. Mă ajută să accelerez motorul pe drumul pe care l-am ales.

Seară bună. Mâine am examen.

“If you put it in front of me, I could always find a way to tackle it. I was never a natural at anything, but I could always outwork everybody” – Zac Efron

“In the confrontation between the stream and the rock, the stream always wins – not by strength but by perseverence.”

“Everyone can light up a room. Some when they enter, and others when they leave.”

It’s crucial to keep that alpha male frame of mind that says, “I am like a Lamborghini.” – Neil Strauss

“When you’ve exhausted all possibilities, remember this: You haven’t!” – Thomas A. Edison

“To get a woman, you have to be willing to risk losing her.” – Neil Strauss

“Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly.” – Robert F. Kennedy

“Nothing is sweeter than the salty taste of sweat after a workout.”

“A gentleman is simply a patient wolf.” – Lana Turner

“Adversity causes some men to break; others to break records.” – William Arthur Ward

 

Submit a comment