Sportiv vs Sedentar

Doar ceea ce e în interior contează. Vechea zicală se dovedește a fi din nou adevărată.

Am găsit zilele trecute un studiu care reprezintă o veste extraordinară pentru toți cei care vrem să trăim mulți, mulți ani. O descoperire uimitoare pentru evoluția în timp a corpului uman, mai precis a integrității mușchilor. Se pare că mușchii nu se atrofiază neapărat cu vârsta, atâta timp cât ei sunt în mod regulat supuși unor exerciții fizice. Combinăm asta cu o alimentație adecvată, dar nu intrăm în detalii acum.

Îmbătrânirea este de obicei asociată cu o pierdere de masă musculară și forță, combinată cu un declin funcțional și un sentiment subiectiv de slăbiciune. Exercițiul fizic sau sedentarismul controlează modul în care mușchiul trece prin fenomenul fiziologic de îmbătrânire. Principala întrebare în cazul acestui studiu a fost dacă schimbările care sunt frecvent asociate cu înaintarea în vârstă reflectă un adevăr fiziologic cert sau doar o atrofie cauzată de sedentarism. Vorbim, în speță, de o problemă imensă a secolului 21.

Acest studiu care-pare-mult-prea-științific a evaluat dacă exercițiul fizic a prevenit pierderea de masă musculară și forță în cazul unor triatloniști și sedentari. S-au efectuat teste RMN la nivelul coapsei și s-a evaluat țesutul adipos subcutanat și țesutul muscular.

Rezultatele sunt pe masură:

triathlete_vs_sedentary
http://jasontris.blogspot.ro/2012/01/legs-of-70-year-old-triathlete.html

Studiul acesta dovedește încă o dată că suntem făcuți pentru a fi în continuă mișcare și tehnologia care avansează în fiecare secundă ne dăunează mai mult decât vedem cu ochiul liber. Ne-am schimbat radical modul de gândire de-a lungul timpului și luăm deciziile în mare parte pe ceea ce este general adevărat. Noi, cei de astăzi, suntem în genul maimuțelor din testul știintific publicat acum ani buni.

Promovez sportul și un stil de viață sănătos nu pentru că e în trend, ci pentru că toate astea mă fac să mă simt mai bine. Pentru mine au căpătat sens. Viața mea e mai bună după ce am început să alerg. Îl promovez pentru că omul are nevoie de el mai mult ca oricând.

Suntem vânători la origine. Suntem făcuți să alergăm după hrană, să trăim permanent cu adrenalina la maximum și asta nu se va schimba prea curând, cel puțin în următorii 10000 ani.

Așa că, cel mai bine ar fi să începi să alergi. 🙂

Studiul se numește Chronic Exercise Preserves Lean Muscle Mass in Masters Athletes.

Submit a comment